tirsdag 24. februar 2009

Mitt liv som hund


Filmen "Mitt liv som hund" ble utgitt i 1985 og er laget av Lasse Hallström. Filmen går under sjangeren drama som er ganske åpenbart etter å ha sett filmen. Denne filmen ble veldig godt mottatt da den kom ut, og ble nominert til en rekke priser. Den vant blant annet en Golden Globe for beste utenlandske film den ble også Oscar nominert for beste regi og manus.
Filmen handler om en gutt som heter Ingemar. Han har en eldre bror, Erik, som krangler sammen hele tiden. Moren er dødssyk og klarer ikke å ta ansvar for sine to sønner lengre. Ingemar blir sendt for å leve sammen med sin onkel og hans familie i Småland. Her møter han en jente som heter Saga. Saga er den flinkeste i bygda i fotball og i boksing blant barna. De to skaper fort et vennskap sammen, men det virker også som om det er noen kjærlighetsfølelser inne i bildet. Det virker som om Ingemar savner moren sin av og til, men han er flink til å holde sine skuffelser og sorger på avstand ved hjelp av sine fantasier og ved menneskene rundt han.
De andre personene vi møter i filmen er Harry som Ingemar bor med i Småland som også på en måte overtar farsrollen når Ingemar må flytte hjemmefra, fru og farbror Sandberg som Ingemar også bor sammen med i Småland, Manne som er bestevennen til Ingemar og Berit som er en eldre dame Ingemar også blir venn med.

Filmen er laget i en kronologisk rekkefølge med noen få tilbakeblikk og frampek.

Denne filmen er satt sammen av mange ulike sammensatte og dynamiske personer. Det virker som om alle personene har et godt forhold til hverandre, men det virker som om ulike følelser utvikler seg i løpet av filmen. Et eksempel kan være foroldet mellom Ingemar og Saga. På starten av filmen sier verken Ingemar eller Saga noe til hverandre, men det virker som Saga prøver å imponere Ingemar med hennes dyktige fotball ferdigheter og med hennes boksing. Etter en stund begynner de å snakke med hverandre og noen følelser blir vist på noen "spesielle" måter.
Det blir brukt ulike virkemidler for at vi skal få et inntrykk og å huske de ulike personene. Det blir brukt mye kroppsspråk som skal vise følelser, og et godt eksempel hvor sminke (hårfarge) blir brukt som hjelpemiddel er vennen til Ingemar, Manne, som har grønt hår som hjelper seerne til å huske denne personen.

Handlingen i filmen foregår i en liten bygd kalt Småland i Sverige. Handlingen i filmen er hentet fra fortida og foregår rundt 60 tallet på grunn av at tv-apparatet var helt nytt. Filmen skildrer et vanskelig liv med mye motgang og sorg som er på en måte "grunnlaget" i denne filmen og er det filmen dreier seg om. Filmen formidler ulike stemninger av glede, men også mye sorg.

Jeg syntes denne filmen var bra på grunn av at den forteller en litt dyster historie om hvordan to gutter blir tvunget til å leve med noen andre enn sin mor på grunn av at hun er ligger for døden. Filmen er dramatisk og viser oss hvor fortvilet en kan være over å ha opplevd å miste den personen som står nærmest deg, men også klare å ikke tenke på dette og være glad. Budskapet i filmen er hvordan en kan takle motgang og å prøve å leve livet sitt videre.

Ingen kommentarer: